والپروات سدیم که با نام تجاری دپاکین شناخته میشود بیش از هرچیز در درمان اختلالات صرع و برای پیشگیری از تشنجهای مغزی تجویز میگردد. با این حال از این دارو در برخی شرایط روانپزشکی نظیر مبتلا بودن به اختلال دو قطبی جهت تثبیت خلق نیز استفاده میشود. هم چنین از جمله دیگر کاربردهای این دارو میتوان به درمان و بهبود علائم سردردهای میگرنی اشاره کرد. این دارو نیز مانند سایر داروها عوارض و تداخلات دارویی دارد که آگاهی از آنها برای فرد مصرف کننده ضروری است. در ادامه این مقاله در مورد موارد مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی والپروات سدیم توضیحات بیشتری را ارائه کردهایم. برای کسب اطلاعات در این زمینه تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
منبع : والپروات سدیم
والپروات سدیم و موارد مصرف آن
والپروات سدیم نوعی داروی اثرگذار بر سیستم عصبی مرکزی است که با افزایش سطوح انتفال دهندههای عصبی بازدارنده در مغز نظیر گابا به درمان مشکلاتی نظیر اختلالات صرع، کاهش علائم فاز مانیا در اختلال دوقطبی و بهبود سردردهای میگرنی کمک میکند. از همین رو به طور کلی برای پیشگیری از تشنج، تثبیت خلق در اختلال دوقطبی و درمان میگرن تجویز میشود. برای کسب اطلاعات در زمینه داروهای تثبیت کننده خلق کلیک کنید.
عوارض جانبی مصرف والپروات سدیم
والپروات سدیم همانند هر داروی دیگری میتواند در برخی افراد با بروز عوارض جانبی همراه شود. با این حال بسیاری از افراد هنگام استفاده از این دارو مشکل خاصی پیدا نمیکنند و میتوانند درمان خود را ادامه دهند. برخی از عوارض جانبی این دارو به شرح زیر هستند:
1. عوارض جانبی شایع
از جمله مهمترین عوارضی که در پی مصرف دپاکین اتفاق میافتد میتوان به سرگیجه، اسهال، خواب آلودگی مفرط، تاری دید یا دوبینی، ریزش مو، ایجاد تغییراتی در روند چرخه قاعدگی، احساس زنگ زدن گوش، لرزش و ایجاد تغییراتی در اشتها و وزن اشاره کرد. اکثر افراد اغلب با گذشت چند روز به دارو عادت میکنند. با این حال در صورتی که این علائم به مرور زمان پایدار ماندند یا تشدید شدند، لازم است حتما پزشک خود را در جریان این موضوع قرار دهید.
2. عوارض جانبی نادر و شدید در پی مصرف والپروات سدیم
تعداد معدودی از افراد در پی مصرف داروی دپاکین ممکن است دچار عوارض جانبی شدیدی شوند. از جمله مهم ترین این عوارض باید به افسردگی، بروز افکار مرگ و تمایل برای خودکشی و بروز سایر مشکلات مرتبط با سلامت روان اشاره کرد. در صورتی که یکی از عزیزانتان مصرف والپروات سدیم را شروع کرده و اخیرا تغییرات رفتاری و علائمی نظیر آنچه گفته شد را در او مشاهده کردید، لازم است که حتما از او بخواهید در مورد نحوه ادامه مصرف داروها مجددا با درمانگر خود مشورت نماید. برای کسب اطلاعات در زمینه درمان افسردگی شدید کلیک کنید.
هم چنین اگر در پی استفاده از این دارو دچار علائم جسمانی خاصی نظیر حالت تهوع، استفراغ، درد قفسه سینه، تنفس سریع، حرکات چشمی غیر قابل کنترل یا همان نیستاگموس و افت هشیاری شدید، لازم است که سریعا با اورژانس تماس بگیرید. برای کسب اطلاعات در زمینه علائم افسردگی کلیک کنید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی به وضعیتی گفته میشود که استفاده همزمان دو یا چند دارو باعث تشدید عوارض جانبی شود یا بر مکانیسم اثر و متابولیسم آنها تاثیر بگذارد. از جمله داروهایی که مصرف همزمان آنها با والپروات سدیم تداخل دارند میتوان به برخی داروهای ضد افسردگی (نظیر آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین و فنلزین) برخی داروهای آنتی بیوتیک (نیظیر دوریپنم و ایمیپنم) و سایر داروهای ضد صرع و تشنج نظیر لاموتریژین، فنی توئین و توپریمات اشاره کرد. زمانی که پزشک برای شما والپروات سدیم تجویز کرده، در صورت مصرف هرگونه دارو لازم است او را در جریان سایر داروهای مصرفی خود قرار دهید.
موارد منع مصرف والپروات سدیم
اگر به هر دلیلی پزشک به شما دپاکین یا همان والپروات سدیم تجویز کرده است و شما از قبل دچار بیماریهایی نظیر مشکلات کبدی، پانکراتیت، اختلالات متابولیکی، سوءمصرف الکل، بیماریهای کلیوی، سوءتغذیه و کم آبی بدن هستید، لازم است حتما پیش از شروع مصرف دارو پزشک را در جریان سابقه بیماریهای خود مطلع قرار دهید. چراکه این مشکلات میتوانند بر مکانیسم اثر دارو تاثیر گذاشته، اثرات آن را تغییر دهند یا منجر به تشدید عوارض جانبی شوند.
هشدارهایی در مورد مصرف والپروات سدیم
از جمله هشدارهایی که متخصصان در مورد مصرف سدیم والپروات به آن اشاره میکنند باید به موارد زیر اشاره کرد:
– قبل از هرگونه عمل جراحی و رفتن به دندانپزشکی در مورد مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
– از آنجایی که استفاده از این دارو میتواند منجر به افت هشیاری و خواب آلودگی شود پس از مصرف آن از انجام رانندگی یا انجام سایر فعالیتهایی که نیاز به هشیاری بالا دارند پرهیز کنید.
– این دارو را هم زمان با مواد مخدر مصرف نکنید. چرا که در این شرایط بسیار احتمال دارد که سرکوب شدید سیستم عصبی اتفاق بیافتد و عوارض خطرناکی نظیر اغما و مرگ نیز اتفاق بیافتند.
– استفاده از والپروات سدیم در افراد مسن باید با احتیاط بیشتری انجام شود. چرا که بروز عوارض جانبی نظیر احساس ضعف، خواب آلودگی مفرط، ناهماهنگی حرکتی و لرزش در این افراد بیش از سایرین اتفاق میافتند.
سخن آخر
همان طور که گفته شد از دپاکین در شرایط پزشکی و روانپزشکی گوناگونی استفاده میشود. در نظر داشته باشید که در درمان اختلالات نظیر افسردگی دوقطبی و بهبود فاز مانیک استفاده از داروهای تثبیت کننده خلق نظیر والپروات سدیم شاید ضروری باشند اما به تنهایی کافی نیستند. در این شرایط بسیار اهمیت دارد که بیمار علاوه بر دریافت درمانهای دارویی با یک روانشناس نیز در تماس باشد و از خدمات رواندرمانی نیز استفاده نمایند. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره افسردگی کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اضطراب و افسردگی میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا استفاده از دپاکین در دوران شیردهی و بارداری مجاز است؟
خیر معمولا پزشکان استفاده از این داروها را برای دوران بارداری و شیردهی مجاز نمیدانند چرا که ممکن است بر مغز کودک نیز اثر بگذارد. از همین رو در این دوران حتما قبل از مصرف هرگونه دارو ابتدا با یک متخصص مشورت نمایید.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: بازدید از این مطلب : 442
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0